nl

Rembrandt

grafisch atelier franeker

etsen
Workshops
etspers

Franeker

Rembrandt Grafisch Atelier in Franeker, Friesland. Hier wordt gewerkt aan een kopie van de houten etspers van Rembrandt, zoals deze ook te zien is in het Rembrandthuis te Amsterdam. Tijdens onze demonstraties en workshops maak je kennis met de technieken die Rembrandt gebruikte om zijn etsen te maken. Tijdens de workshops maak je zelf afdrukken van je geëtste koperplaat op de pers.

Rembrandt Grafisch Atelier

Ambachtelijk werken

In het atelier is het streven om zo dicht mogelijk bij het ambacht te blijven. Dat gaat in veel gevallen goed en ook het papier maken komt aan bod. Maar een aantal technieken waarbij zuren nodig zijn, die proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Voorlopig richten we ons op linosnedes en droge naald techniek. We maken gebruik van gietijzeren handpersjes en houten persen die ontwikkeld zijn in het atelier.

Leer de basisprincipes van linodruk. Voor beginners en gevorderden zijn er opdrachten die met de aanwezige materialen en gereedschappen uitgevoerd kunnen worden.

Linoleum werd oorspronkelijk gebruikt als commerciële vloer uit de jaren 1860. De Duitse beweging ‘die brücke’ realiseerde het artistieke potentieel van dit materiaal en was de eerste die linocut-afdrukken maakte. Het proces is identiek aan houtsnede, linoleum is echter gemakkelijker te snijden omdat het geen van de natuurlijke variaties in de houtnerf heeft. Het is een uitstekende printtechniek voor degenen die nog niet bekend zijn met de grafische studio en technieken omdat het geen chemie vereist. Binnen korte tijd zult u vol vertrouwen uw gereedschap gebruiken om stukjes linoleum te snijden. De delen van de plaat die niet gesneden zijn (in reliëf) ontvangen inkt van een rol. De afdruk is een weergave van de relatie tussen de gesneden en de niet-gesneden vormen in uw linoleum plaatje. We drukken uw plaatje met een traditionele handpers, hoogwaardige inkt en 100% katoenen papier.

Doe mee met een workshop

Workshops

Naast etsen zoals Rembrandt dat deed, besteden we ook aandacht aan reliëfdruk. Dit zijn aparte workshops en dan werken we met verschillende materialen en objecten om toe te passen in hoogdruk en diepdruk. Wil je workshop combineren met een overnachting? Ook dat kan, via airbnb.

Overnachten

    Ik wil graag eerst meer weten over workshops.

Direct een workshop boeken voor jezelf of een groep (max. 6 personen) kan ook.     

uitgelicht

Een zeer speciaal project waar we ons mee bezig houden is het verspreiden van de kennis van de oude druktechnieken. Dit doen we met een zelfbouwpakket van een Rembrandt etspers als werkend tafelmodel en een queeste met kaarten. Voor iedereen beschikbaar en uitermate geschikt voor scholen van ieder niveau. De kaarten zijn ook als ‘stand-alone’ te verkrijgen.

Rembrandt etspers

xyz

Ook meedoen?

Speciaal verzoek?